Skyline Loft TLV BY HENKIN SHAVIT

RECENT ARCHITECTURE

AUTHOR:
IMAGES:

image ©Assaf pinchuk

YEAR:
LOCATION:

Tel Aviv, Israel

Interior design of an apartment on the 41st floor of one of the tallest buildings in Tel Aviv for a couple who moved from a private home which had all possible amenities imaginable to a 95 sqm apartment. The design was based on the client’s desire to continue enjoying privacy in their day-to-day life while still being able to host on occasion – there was a need for maximizing the use of space while maintaining versatility. The urban skyline dominated by skyscrapers which are revealed on the background of the sea and sky, served as the inspiration for the design concept of this urban loft. The geometric horizon of tall modern buildings morph into a graphic interpretation of closets which sprawl across the public spaces, reflecting the buildings outside the adjacent windows. Together they create a graphic parallel and a Mondrian inspired composition and geometry. The element which serves as storage cabinets spans from the living room to the kitchen and includes many functional solutions. The private spaces are separated from the public ones utilizing black mirror dividers which allow flexibility and spatial flow while simultaneously creating suspense by employing different levels of transparency. The private area which itself is planned as an independent loft-like unit is separated by a low divider which creates both a work space and the inner most sleeping area. The wardrobe in the bedroom was designed as an encompassing element which includes the sink and leads into the wash room. This wash room as well as the shower have a frosted glass two-way door which leads from the private bathroom to the guest bathroom, into the bedroom and thus allows dual public/private use. The flooring throughout the loft is done in Fishbone Parquetry which gives the space a uniform texture and rhythm. The only exception is the shower where turquoise mosaics were used in order to brighten the space and give off a general feeling of cleanliness. The combination of parquet flooring and white carpentry creates a tranquil frame for the boisterous urban landscape.