PAN-cabins by Espen Surnevik

RECENT ARCHITECTURE

YEAR:
LOCATION:

Gjesåsen, Åsnes, Hedmark, Norway

PAN – treetop cabins is a private project at Gjesåsen in Åsnes municipality in Hedmark. The cabins are planned around the experience of living up among the trees inside the Hedmark forests, at Finnskogen. The cabins are lifted up from the forest floor using slim steel structures. Each cabin is made small at about 40 sqm and has a total of six accommodation places, bathroom, kitchen and living areas with fireplace. The modest size gives the telescope’s experience of living together in a community, but at the same time with the qualities of the dwelling. The facility has a contemplative character in which the Architecture will facilitate sensual experiences of both buildings and nature. The forest’s “mystery” has been the subject of approach to the task and leading the design of all the various architectural elements. Outside, building materials in matte black steel and various metal alloys are used throughout the plant to give all the cabins a subdued contrast to the lush forests. It has been a point to use metals rather than three to make it clear that a project is an intervention in the forest. inspired that Finnish Tove Jønsson’s forest universe is the project concerned with the relationship between culture and nature. While there is a contradiction between the cabins and the forest, the project has at the same time emerged from a sense of cohesion between the built space and landscape. Interior spruce and pine forests used as material for floors, walls and furniture. The small rooms bring the materials close to the body. The cabins are designed with a simple geometry, shaped like a steep salt roof that gives the small living rooms an extraordinary height of over five meters. Large glass sections at each end provide visibility and proximity to the forest. The designs are designed to make each cabin stand airy and light amongst the trees. Here it has been important to minimize dimensions and study joints in a way that connects the cabins to the ground in a flimsy and structurally clear manner. The cabins’ stairs are constructed as a self-supporting tube of perforated metal sheets. These are again tied into a foundation that causes the over ten meter high stair towers to stabilize themselves without burdening the cabins. A free-standing walkway is freely situated between the stair tower and the cabins.