8 B Nave BY Arturo Franco

RECENT IN ARCHITECTURE
AUTHOR:
IMAGES:
YEAR:
LOCATION:

Paseo de la Chopera, 14, 28045 Madrid, Spain

When industrial buildings are rehabilitated, all the possibilities offered by the different plants are explored, and sometimes the construction system itself provides the most reasonable solutions and even the materials for its second life. This is what the architect Arturo Franco should have thought. Díaz when dealing with the refurbishment of warehouse 8B of the old slaughterhouse in Madrid. Built in the second decade of the twentieth century, it supplied the entire center area for nearly sixty years until it moved to the periphery of the capital. Recovered today as a cutting-edge cultural center, this 1,000 m2 warehouse on two floors -which Times occupied skins and salted – is intended for administrative management, distributed in three spaces: a warehouse, a work area and a multipurpose area for presentations. In addition to conditioning the interior for its new functions and reinforcing the entire structure, another of the project’s main objectives was to completely restore the flat tile roof that had been patched with more or less fortune on boards and slabs along its useful life. As before this ship had already acted in other buildings of the slaughterhouse, there were mountains of cobblestones, timbers, tiles and granite slabs waiting to be moved to the landfill. Being still in good use, it was decided to take advantage of them. Thus, the dividing walls between rooms were made with flat ceramic tiles stacked, so that their horizontal openings create a lattice that allows the entry of light and a natural ventilation, while integrating spaces. Likewise, the wooden beams They were used in the rehabilitation as solid lintels in access doors or to frame the inside of the windows with the help of formwork clamps. In terms of lighting, several rows of suspended industrial lamps remind us of the primitive use of the building on both floors, highlighted in the floors by the polished concrete. The rehabilitation of Arturo Franco respects the external neomudéjar aesthetic of the last century and the space, but completely reinterprets the interiors. It should be noted that the massive use of ceramic tiles favors thermal and acoustic comfort. A meticulous artisanal invoice with bioclimatic and sustainable results of the 21st century.