THE TREE

MAG

Tee House by CMC architects

ARCHITECT:

CMC architects

PHOTO:
 
BoysPlayNice
 

YEAR:

2019

LOCATION:

Čeladná, Czech Republic
 
LINKS:
 
 

The new buildings are configured in an ‘L’ shape, and are in the approximate position of the former purely utilitarian buildings previously occupying the site. The new Čeladná buildings respect the original structure and orthogonal division of this place, and urban configuration is also used to enhance the views from the individual residences. The rooms on the typical floors include generously arranged loggias, which are a distinctive architectural element on the facades of the buildings. This is further emphasized by the setback of the basement floor, which makes the main volume of the building stand out. The upper ‘loft’ part of the buildings are designed as a recess, with a significantly overhanging transversely ‘folded roof’. The visually strong architectural element in the roof shape is design to reflect the relief of the surrounding mountainous landscape.

The new buildings are configured in an ‘L’ shape, and are in the approximate position of the former purely utilitarian buildings previously occupying the site. The new Čeladná buildings respect the original structure and orthogonal division of this place, and urban configuration is also used to enhance the views from the individual residences. The rooms on the typical floors include generously arranged loggias, which are a distinctive architectural element on the facades of the buildings. This is further emphasized by the setback of the basement floor, which makes the main volume of the building stand out. The upper ‘loft’ part of the buildings are designed as a recess, with a significantly overhanging transversely ‘folded roof’. The visually strong architectural element in the roof shape is design to reflect the relief of the surrounding mountainous landscape.

The volumetric design of the buildings is emphasized by the effort to use as few materials and colours as possible on the facade of the buildings. The intended concept of the wooden ‘cut-outs and surfaces, contrasting the base of the dark façade, is achieved through the materials palette – Siberian larch, dark grey ALUCOBOND, dark grey plaster and exposed concrete. The pure geometry of the buildings thus becomes a striking part of the surrounding Beskydy landscape.

Text provided by Architect

THE TREE MAG – The Fruits of Ideas