THE TREE

MAG

Station C.I.E.L. by Arnaud Sarteur

ARCHITECT:

Arnaud Sarteur

PHOTO:

Arnaud Sarteur

YEAR:

2020

LOCATION:

Marseille, France

 

 

After ten years of work dedicated to the creation of design objects and furniture and the construction of traditional wood frame houses, Woodframing, in Latin America.
Back in France, architect designer Arnaud Sarteur
– Class of 2008 of the Camondo School – Decorative Arts, Paris –
has decided to devote a year of work to drawing, creating and self-building this innovative space, like an architectural experiment in the Fablab ICI Marseille, in the heart of Euromed.

Its philosophy:

The architect Arnaud SARTEUR places the “art of living” at the heart of his reflections.
In a world where the chances of connecting with our roots are increasingly rare, his work consists in creating living spaces to rediscover nature, time, the landscape.
to develop a new art of living, working or welcoming.
For him: Architecture and landscape are inseparable.
The space is drawn and imagined in harmony with nature.

The concept :

. Respond to the need for change in our way of life:
. What relationship do we have with Mother Nature?
. How we install and give the right place of a construction in nature: find a harmony and not be in conflict with the natural environment
. Designing our living spaces differently in the future
. Combine the know-how of a wood-frame construction workshop and the creativity of an architect-designer.

As an architect-designer, the architect wanted to take up the challenge:
. Integrate “doing it”, and not just “thinking it”: He made his prototype in self-construction.
. Construct a self-supporting, new generation building with natural, biodegradable materials associated with a quality of design and execution certifying its sustainability
. Offer the comfort and simplicity of a living space, without compromising the desire to create elegant architecture. This search for balance is a complex process.
. Create a contrast between a futuristic exterior that blends into the landscape and a warm and comfortable wooden interior.

Following several constructions of wooden frame houses, the reflection focused on simplification, flexibility, eco-responsible architectural quality at an affordable cost and a real peaceful ecological awareness:
. man’s place in the biosphere
. a trend towards refinement
. a desire to reconnect with nature
. an inventive use of available spaces
. a lower investment
. adaptability to contemporary geographic flexibility

Build differently:

. Carry out the construction in the workshop with all modern technologies,
. Eliminate the site on site, reduce steps, meet construction deadlines
. Offer a quality “turnkey” living or working space
. Improve the working conditions of the various stakeholders
. No climatic hazards, no additional costs over the course of the project for better project management
. Obtain construction quality at an advantageous price: Favor short-circuit materials
. Create a construction without foundation, without impact on the ground, respectful of the environment
. Favor the eco-responsible dimension

Wood, a noble, aesthetic material, respectful of the environmental charter.
Modular timber construction generates less waste than conventional construction.
It allows a reduction in the environmental impact.
In addition, on the site, 65% less waste and 80% less water consumption are observed.

. Offer better thermal performance, better energy efficiency.
The wood material has interesting thermal, hygrometric and acoustic properties, optimized with bio-sourced thermo-acoustic insulation based on hemp and flax.

. Minimize administrative procedures
This habitable module does not require a building permit (subject to local territorial obligations)

The C.I.E.L. is a multifunctional modular micro-architecture.
This transportable building offers a real economic and eco-responsible alternative to traditional constructions.
It is a unique place, a cocoon in your image, a very comfortable cabin for “Living, Welcoming, Working or Relaxing”, an ideal proposition in the search for a functional living cell with an elegant design.
Suitable for individuals as well as professionals or communities, wishing to acquire quality construction with a modern, original and durable design.

The configuration and use possibilities are limitless:

The fittings are tailor-made in a personalized project, to take into account the use of each client and the specificity of the place:
. Design garden hut, “a room for yourself”
. Extension of existing construction, scalable minimalist habitat
. Office: Personal teleworking or coworking space
. Guest room
. Hotels: atypical guest rooms, eco-lodges, glamping
. Commerce and Services: Office – Reception and / or Sales Area, in public or private space
. Health professions: Wellness area, doctor’s office
Each module adapts to each project, each client, each site.
The construction, made 100% with French craftsmen, is produced with selected materials, mostly recyclable and of high quality.
Unlike the mobile home or the tiny house where all the spaces are small, the choices for Arnaud Sarteur’s “prototype” of the wooden frame nano-construction were:
. Carry forward the quality and comfort of modern architecture in an eco-responsible construction approach on a human scale.
. Emphasize the feeling of space with a beautiful high ceiling, large wall and / or zenith openings, which invite light and nature to enter as a continuous conversation with the landscape.
. A minimalist decor that can be personalized by each client.
. A futuristic look with the choice of “mirror polished” cladding or other cladding options, all in harmony with nature.
This coating blends in perfectly with the surrounding nature, like a chameleon to minimize the building’s intrusion into the landscape.
The prototype of the C.I.E.L. is a basic module of 18 m2, which also makes it possible to compose infinitely connectable spaces, linked together or by terraces / patios.
Its design, interior fittings and exterior cladding are “tailor-made” with different finishing and integration options depending on the site.

The landscape participates in this architectural process.
When the station is completed, it is transported by road transport to the desired site.
Lifted using straps by its base, it can be moved effortlessly.
It does not require a foundation in the ground.
Up to 20 m2, a simple prior request will be sufficient from the local administration (to be checked with the regulations of each municipality)
The building rests on studs or screw piles previously installed at the chosen height.
It can be elegantly placed as “suspended above nature” and thus allow it to adapt to any unevenness.
Depending on the location, the space can be energy self-sufficient, or connected to existing networks.
The prototype of the C.I.E.L. is exhibited and open to tours by appointment, within Parc Foresta in Marseille.
It is also available for hire for any private or professional event.
Our partners and suppliers: Yes we camp, Serviformes, Atec, Biofib, Smac, Comat Design, Salola, Technal-Camitec, le Jardin des Matériaux, Oggi luce, Yess Electrique, Also and Co, Cedeo, Porcelanosa.

Text provided by Architect

THE TREE MAG – The Fruits of Ideas