THE TREE

MAG

Sombrereria by BABELstudio

ARCHITECT:

BABELstudio

PHOTO:

Biderbost Photo

YEAR:

2020

 
 

The interior renovation project for Sombrerería, with a built-up area of 160 square metres, is located in one of the most emblematic streets of the Old Quarter of Bilbao (Basque Country, Spain). Due to its corner position, the interiors have the advantage of having large window openings that provide abundant light and views of the neighbourhood streets.
The house, before our intervention, had the original layout from the beginning of the century (1900). The wet rooms on the left, bedrooms in the centre and the living area on the left. As was normal at the time, the space was very partitioned.

The main idea of the project has been to enhance the amplitude of the spaces through the union of the various original rooms of the flat. In this way, it is intended to create new perspectives between the different uses that, although they are delimited by light closures, always allow the visual connection between them.
The project proposes to organize all the day areas, living room, dining room and kitchen, in the most noble area of the house, where the main viewpoint of the house is located. The rest areas will be located on the opposite side. The master bedroom is conceived as a large space containing a dressing room, study, and bed area. The bed area of the study is separated by glazed shutters that are reclaimed from the house. The fireplace in the study area was also located on the floor, although it was not in this position.

The studio has designed the wood and glass enclosure that separates the kitchen from the dining room. This piece made of oak plywood profiles and glass surfaces is divided into three different sections. The central bay serves as a window between living room and kitchen and storage at the same time. The sides, which serve as a passage to the kitchen, integrate the original French doors of the house.
The proposal for this enclosure was to combine a construction system with clean lines and modern materials such as plywood with the old solid wood of the balcony doors that existed in the house.

In addition, mouldings in poor condition are recovered (the one in the living room for example), structure and exposed brickwork are proposed in certain areas and shutters are restored, sometimes leaving them in place and sometimes changing their position to create divisions between spaces (as between the sleeping and study area in the master bedroom).
The elements that have been used in the reform of the house, combine original pieces of the property with new materials which, due to their simple and neutral lines, enhance the character of the existing old elements.

Text provided by Architect

THE TREE MAG – The Fruits of Ideas