THE TREE

MAG

Rubner Haus by Klaus Marsoner

ARCHITECT:

Klaus Marsoner

PHOTO:

Alberto Franceschi

YEAR:

2021

LOCATION:

Italy

LINKS:

Among the peaks of the Ötztal Alps, in the middle of the Stelvio National Park, Rubner Haus creates a house that represents the ideal synthesis between contemporary Bauhaus-inspired design and a symbiotic relationship with the surrounding landscape.
Structured on two floors that are inserted into each other, the building, designed by the architect Klaus Marsoner, is covered on the outside with a warm white plaster that contributes to the feeling of being in front of one of those imposing South Tyrolean mountains that they are reflected in the waters of the long pool as a peak is reflected in those of a lake.

Ingrid and Daniel, the hosts, wanted a dynamic, lively geometric architecture that did not impact the aesthetics of aesthetics, but was instead a continuation of the same: the result was a structure of 150 square meters with rhythmic volumes that give lightness to the structure and with the protrusion of the second floor oriented to the south that creates precious covered areas.
The orientation of the building follows that of the land, of almost 900 square meters. The asymmetrical pitched roof is like a long “strip” that slopes down on the north side while on the south it creates volume on the two floors. The ground floor is dominated by the huge sliding windows that connect the living room and the kitchen with the external environment, to the east and south, where the swimming pool extends. The double entrance allows Ingrid to directly access her physiotherapist office, communicating with the rest of the house a door that leads to the hall and to the oak stairs.

On the first floor, the master bedroom enjoys the light with which a long corner window illuminates the environment. Here there is also a large walk-in closet and a very bright bathroom, while the second bedroom, also with bathroom, leads to the large terrace paved in dark wood to recall that of the walls. A detail along the stairs reveals Daniel’s passion: a long and narrow window vertically cuts the wall to look out over the Lotus racing car parked in the garage. In fact, Daniel is also a pilot and has been competing for years at an amateur level. The glacial white of the external walls is contrasted by the internal heat that emanates from the wooden walls and the fine furnishings, the work of a local carpenter friend of the Nagl family. The natural materials used for the building – wood, cork and wood fiber – achieve maximum insulation: the indoor living climate is extraordinarily pleasant, which is very important at these latitudes.

“We were sure we wanted in a wooden house”, Ingrid and Daniel explain: “we grew up surrounded by wood and we have always wanted to live in an environment where that particular, that unmistakable scent, always accompanied us”.

Text provided by Architect

THE TREE MAG – The Fruits of Ideas