Restoration Alpine Barn by EXiT architetti associati

PHOTO:

image ©Teresa Cos

YEAR:

2010

LOCATION:

Selva di Cadore, Belluno, Italy

In the Italian Alps, barns vary form region to region in their form, materials and structure. In the Cadore which is located in the Dolomites, a UNESCO World Heritage Site, alpine barns are built from wood and stone. The ground floors in such barns were typically used as stables and the upper floors as haylofts.
We were asked to design the conversion of a barn into a holiday home in Selva di Cadore on behalf of a mountain enthusiast and his family.
The starting point was the careful removal of wooden elements and structural joints. After the building had been dismounted, many wooden beams and boards were cleaned and restored whilst others were replaced with treated wood in order to maintain the chromatic continuity of the material before being remounted. From a volumetric perspective, some annexes that limited the original volume were removed and only essential ones were maintained and integrated in a discreet fashion.
The new exposed black steel structure respects the modular geometry of the barn and lends itself with the original wooden structure. A few steel beams are covered with wood. The building is totally energy self-sufficient thanks to a photovoltaic system integrated within the roof which is made of larch. It also generates zero emissions thanks to an electric under-floor heating system.
Great attention was given to: the selection of materials (larch and fir wood, Dolomia stone, black steel, white rough plaster), their interaction and light entering from the windows. Every ambiance in the house is characterised by an accurate weaving of these five materials that creates a balanced and integrated system in each room.

[lab_divider title=”RECENT IN ARCHITECTURE”][lab_portfolio_items category_filter=”no” columns=”4″ pagination_type=”hide” portfolio_query=”size:12|order_by:date|post_type:,portfolio|tax_query:11″]

THE TREE MAG – The Fruits of Ideas