The Hive by Wolfgang Buttress

PHOTO:

image ©Mark Hadden,
Jeff Eden

YEAR:

2016

LOCATION:

U.K.

The Hive consists of 32 horizontal stacked layers of hexagonal geometry creating an abstracted analogue of a honeycomb.
A rotational twist in the aluminium structure introduces movement, suggestive of a swarm. The form is a 14m cube raised-up on columns, appearing almost to hover, a spherical void hollowed from the centre, allows visitors to enter. Walking beneath the sculpture, visitors may peer up through the glass floor into the interior.
Accelerometers (vibration sensors) are used to measure the activity of a real bee colony in the UK, feeding real-time signals to a 1000 RGBW LED light array inside the spherical void. Algorithms are used to convert the bee colony vibrations into lighting effects.
Each light is individually – addressable allowing for the Hive to pulse and glow in response to the signals it receives, so acting as a visual representation of bee activity. This unison of light and sound brings together art and science, through the research methods of Dr. Martin Bencsik and the vision of Wolfgang Buttress.
The pavilion explores the life of the bee colony through an immersive multi-sensory experience.

RECENT IN ARCHITECTURE