N°003 Binder by Oliver Christen Architects

The modern, pavilion-style residential building of the Binder family is located in the village protection zone of the municipality Tegerfelden. The house is formed by a roof, which rests on few supports. The roof, corresponding to the historic buildings in the townscape, cantilevers clearly over the façade on the eaves, while the overhang on the village side is only slight. According to the buildings in the village, in which the walls of the walls in the attic were clad in the same color as the roof, the materialization of the house is the same all around. The roof, the fifth facade of the house, is clad in copper on the outside and appears naturally inside. The building digs into the terrain on the slope side and is fully glazed. In the interior, the terrain offset is accompanied by a sideboard over the entire building length.
An inner core building divides the residential building and at the same time houses the ancillary rooms. The interior, can be visually separated by sliding doors. Despite the all-round glazing, with an unrestricted view of the park-like garden, the house offers a high degree of security. The bottom view of the eaves is a connecting element between inside and outside.
The house is formed by a pure timber construction. The modern roof is space-forming and is based on four pairs of supports, filled with crosses of St. Andrews and in the longitudinal direction each with an additional support. The roof covers a ground plan area of ​​10 x 16.40 m. A special feature is the training of the first detail. The omission of the standing ridge emphasizes modern timber construction and at the same time becomes a challenge in the field of structural analysis.
Reduced to a few materials, wood construction comes to the fore. The joining of the components is deliberately shown, the arrangement and orientation of the joints was central to the design. While cladding elements and fixtures connect with horizontal joints, load-bearing elements have vertical joints. The grain direction of the wood elements reflects the direction of the force curve.
The result is a wood construction of high aesthetics, which is characterized by non-visible fasteners and the grain directions of the wood surfaces, which reflect the course of force; Architecture and timber construction services unite in the project.
The inside as well as outside, easy to read, comprehensible, if reduced construction opens up both the inhabitant and the viewer. The result is a modern interpretation and development of existing buildings in the city and shows concise and character forming the possibilities of today’s timber construction in private homes.

RECENT ARCHITECTURE