DH House by UZ architecture

PHOTO:

image ©Addison Ow

YEAR:

2018

LOCATION:

Taiwan

DH House was built for a couple who wanted a quiet and affordable environment.
The building starts with low-tech design strategies. The house is located in the center of Taiwan, between two valleys on the top of a mountain.
The land on which to build was very complex being hilly, which did not allow for major changes.
The building was strategically oriented to maintain privacy and promote an excellent view of the valley.
There are two main design constraints in terms of construction.
The first, the poor technical capacity of local workers, led to the simplification of the project to ensure that it could be implemented.
The second was the difficulty of accessing the site for large work vehicles.
These two factors led to the design of a more flexible and lighter metal structure.
The project is formed by a volume of 5m x 16m with a North-South orientation that “flies” on the ground, creating a covered parking / outdoor space on the terrace.
The entire volume has a gable roof without a drainage channel, making it very useful during the
typhoon season, giving the volume a more solid appearance.
On the north side, the pitched roof extends 80 cm outwards to provide shade for the large windows of the master bedroom and bathroom.
It also allows for total privacy and at the same time a complete panoramic view of the surrounding landscape.
On the south side, the public areas of the house are designed with views of the second valley and the existing public road.
Both the facade and the roof are both covered with smooth metal, while the inside of the gutter is made with one
rougher metal finish.

RECENT IN ARCHITECTURE