CA’ GIOVANNI by EV+A Lab

AUTHOR:

EV+A Lab

PHOTO:

image ©Marcello Mariana

YEAR:

2018

LOCATION:

Piateda, Sondrio, Italy

In this project I had to deal with a pre-existence (a portion of the building dates back to the early 1900s), used as a stable and a warehouse on the ground floor; a barn and storage on the first floor. Past generations have built this building with many sacrifices, then using it as a workplace for the sustenance of their family: it seemed to me therefore necessary to take this into account, maintaining as much as possible what was achieved both from the point of view of materials and form, trying to achieve a recovery intervention. I believe that the historical moment in which we are living needs to revive buildings like this, renew their history, give “life” back to the materials of the past. On the external facades the plaster has been maintained while internally it has been removed from the walls, bringing to light the original stone. As far as the roofing is concerned, both the supporting structure and the chestnut floor and the roof covering in rusty corrugated sheet have been maintained through recovery and restoration work. All the openings were also respected by inserting wooden doors and windows. The floor was made of concrete without any covering in order to reproduce the typical floors of old houses. As for the lighting system, the same was done simply by using simple cables to which the light switch was connected. On the ground floor, in the portion of the building used as a stable, a tavern was built while the warehouse was transformed into a studio. On the first floor, in the original barn, a kitchen and a living room have been realized, while where there was a deposit, a bedroom and a bathroom have been created. Also in this case, as in other projects, I gave ample space to the artisans that I consider fundamental for the growth and development of traditions. I therefore designed most of the furnishings, then made to measure: both the kitchen block and the fireplace were made of painted iron; the kitchen block was completed with joinery works (drawers and doors); also the deadbolts of the entrance gates have been commissioned to a skilled and expert locksmith. I define this project a recovery project also because part of the furnishings (chairs, armchairs, cabinets, chandeliers etc.) have been “saved” from destruction, restored and used. With this project I wanted to show that it is still possible to safeguard the buildings that are our history.

RECENT IN ARCHITECTURE