Hotel Bühelwirt by Pedevilla Architects

YEAR:

20152017

Pedevilla Architects tell us about the design of Hotel Bühelwirt project made with local materials and with a contemporary look.

INFO:

Client: Hotel Bühelwirt
Volume: 5,300 m3
Project and implementation: 2015-2017

Bühelwirt – Pedevilla Architects – Photo: Gustav Willeit

Can you tell us about the Hotel Bühelwirt project?

The traditional hiking hotel is located on the Bühel, a small elevation right next to the village church, at 1.200m above sea level. In order not to limit the view and exposure to the sun of the existing building still in use, the extension was positioned to the north.

All together twenty rooms, a restaurant and a wellness area were positioned over six storeys and are characterized by a deep, asymmetrical saddle roof and diagonally protruding bow windows, which reacts on local climatic conditions. The green color shade of the blackened wooden facade is influenced by the dark-green, or often black color of the surrounding forests, which seem to blend nature and topography with the building.

Bühelwirt – Pedevilla Architects – Photo: Gustav Willeit

All rooms are reduced on the essential, in fact their view is orientated to the mountains. Characteristic elements of the local building typology were translated and interpreted. The larch wood from the surrounding forests provides a sense of comfort. The slightly rough surface of the plaster reflects the colors of the mountains through the addition of stone aggregates coming from the nearby copper mine and makes the interior a familiar place. The lamps were hand-crafted in copper and the complementary curtains from the local Loden wool factory create a strong regional focus.

Indeed the carefully selected and local produced materials generate a familiar and cozy atmosphere.

Bühelwirt – Pedevilla Architects – Photo: Gustav Willeit
LAST ARTICLES