THE TREE

MAG

Nossenhaus by Jonathan Tuckey Design

ARCHITECT:

Jonathan Tuckey Design

PHOTO:
 
james brittain
 

YEAR:

2020

LOCATION:

Andermatt, Switzerland
 
LINKS:
 
 

The Nossenhaus is the second oldest building in Andermatt, Switzerland, dating back to 1620. Having fallen into disrepair, Jonathan Tuckey Design, were commissioned to transform this ruin, which was originally occupied by several families across four small apartments, livestock on the ground floor and food stores in the roof. Preserving the sense of shared spaces, the Nossenhaus is now a multifamily dwelling on the upper levels and a bar below, with new materials selected to fade into the older elements over time and create a canvas for future collaborations.

The building is typical of the local vernacular, featuring a hybrid structure of stone and timber. Stone is used on the north and east elevations to protect from strong winds and to provide suitable locations for chimneys and kitchens. Timber is used on the south and east to make use of the sun’s warmth and the two materials meet in the centre of the building to form a wide, internal street for communal life. Advanced technological precision has been employed to reassemble the building’s constituent parts, with new materials integrated into original elements in a Jenga-like fashion; creating a three dimensional mix of contemporary design and heritage across vertical and horizontal planes.

The meticulous modern methods of construction have allowed for the creation of a passivhaus structure without compromising the identity and history of the building. Monolithic timber structural slabs have been used to stabilize the building and separate internal functions. External walls feature sections of new timber woven into the original building and are fully insulated from the extreme weather.

As the second oldest building in Andermatt, the Nossenhaus plays an important historical role in the town and its nickname originated from the groups of Scandinavian tourists that used the building in the twentieth century. This sense of communal living has been preserved by the architects, with a central corridor organised as an internal street with the stone and timber sections of the building revealed, bringing the external elevation inside.

This project demonstrates how you can use modern methods of construction to create a passivhaus structure without compromising the identity and history of the building. Monolithic wooden slabs have been used to create full thermal insulation on the interior and on the outside of the building sections of new timber have been woven into the original building fabric.

Text provided by the architect

THE TREE MAG – The Fruits of Ideas