THE TREE

MAG

La Comuna (Espacio Productivo + Vivienda Adaptable) by Natura Futura Arquitectura + Frontera Sur Arquitectura

ARCHITECT:

Natura Futura Arquitectura + Frontera Sur Arquitectura

PHOTO:
 
Natura Futura Arquitectura + Frontera Sur Arquitectura
 

YEAR:

2018

LOCATION:

Huaquillas, El Oro, Ecuador
 
LINKS:
 
Natura Futura Arquitectura, Frontera Sur Arquitectura
 

Architecture as a broker of processes of productive chain and urban habitat.

“The project is born of the order of a foundation and private company how to improve the habitat of a family that is dedicated to recycling in unhealthy conditions and without adequate space to perform the operations that the process entails”.

Intermediate Production Space:

The commune seeks to maintain a constant dialog with the development of the city through the various activities that develop on the inside and outside of the proposal, generating a broker to facilitate processes of productive chain and promote the undertaking of users (owners).

The project has an area on the ground floor which serves as storage space and classification to improve the conditions of productivity of the family. Complementing with the design of containers in order to facilitate the recycling process, they are differentiated by the color applied to each structure. These artifacts are located in strategic places of the city.

Huaquillas forms part of the border south of the Equator, his neighbor Aguas Verdes (Peru) have some features like; they are cities that do not have territorial continuity, have consolidated themselves as “mirror” cities. In these cities that are separated by an artificial channel, product of armed conflicts that have existed between Ecuador and Peru, trade is constant.

Typological characterization:

The structural system is a container for the six modules that make up the volume. The wood is used by the tradition of existing buildings in the sector, the implementation of chazas or latticework troop in the construction of the building.

Transformations:

It incorporates an adaptive housing that is merged with the production space according to the needs of the family.

Housing part from the opposition between experiment vs project, considering intervention strategies with the spatial permeability and self-management of space. The first strategy is developed in the system of openings that owns the linkage, in which distinguish the six modules of 12 mtrs2 that have each. The second strategy seeks to raise a flexible interior space in which the user through rotating panels can self-manage your space of everyday life.
On the upper floor there generate three modules with flexible spaces in which in addition to the furniture responds to be a configurator of space, this is due to the fact that has wheels that allow easy gliding in space.

The commune becomes a milestone for the city, due to the process of transformation that had, with a history of unsanitary conditions and pollution. The project communicates a speech of awareness through its façade with a message, generating reflection among private and public through architecture and recycling.

Text provided by the architect

THE TREE MAG – The Fruits of Ideas