THE TREE

MAG

House L by Plasma Studio

ARCHITECT:

Plasma Studio

PHOTO:

Michael Pezzei

YEAR:

2018

LOCATION:

St. Martin, Gsies, Italy

In a terrain sink, on a small property with an old silver fir in its center – a L-shaped bungalow-like building which stages the view to its garden is positioned.

Location:
The site is located at the edge of a commercial zone and is protected by a terrain sink from the passing-by main street in the valley of Casies-Alto Adige. An existing residential building from the 50ties cannot be renovated, as neither room heights nor its structure allow this. As the property is sheltered by this small terrain sink and has an old beautiful silver fir in the center of its generous garden the proposal focuses in highlighting the gardens with the central tree and to form a protection to the surrounding not too much appealing constructions. One parameter given from local building guidelines was to apply a pitched-roof typology to the proposal.
The project proposes a L-shaped bungalow-like structure as counterpart to the terrain sink. Thus, the new building volume separates itself from the surrounding commercial buildings and stages the green space around this old tree. The building is positioned parallel to a small access road, the front garden area is framed and it is awarded the largest possible area. At a later stage, the building can be extended towards south. At first sight the requested pitched roof is not recognizable – only if seen in direct elevation, from above or experienced from inside in section it is visible and gives a spatial tension to the whole.

Internal organization:
The parts of the building used at daytime are positioned in the northern access level of the site. These ground floor living areas are preceded by generous covered terraces on the garden side. The spatial center is arranged around a fireplace, which is assigned to both kitchen and living room. The position of the kitchen is chosen in order to be touched by the morning sun, that of the living room brings the afternoon and evening sun deep into the room. These rooms extend almost up to a double height. A gallery stretched in between and the sloped roof give a great spatial experience. The bedrooms are set up in a split-level organization, have a cellar and are preceded by a simple balcony which also gives access to the garden.

Materiality:
The building is identified by a very reduced material palette:
The west and east facades are cladded in dark, vertical sawn-rough boards. This covering extends as a continuum over the inclined roof, which from north and south is perceived as a pitched roof. Additive elements on the east and west sides, such as the canopy and the balcony, are made of galvanized and blackened steel. The north and south façades are set back in relation to the wood paneling, so that they are perceived as a framing. The interior is dominated by larch and pine wood. Dark shades of gray are used as targeted contrasts.

Technical equipment:
The new building is designed as Klimahaus A and is equipped with a geothermal system and controlled ventilation.

Text provided by Architect

THE TREE MAG – The Fruits of Ideas