THE TREE

MAG

Herbert-Wehner-Haus by Jan Wiese Architekten and Hinrichs Wilkening Architekten

ARCHITECT:

Jan Wiese Architekten, Hinrichs Wilkening

PHOTO:
 
Simon Menges,Till Schuster
 

YEAR:

2019

LOCATION:

Dresden, German
 
LINKS:
 
 
 

DESIGNER

JWA Berlin

FACADE DESIGN

Hinrichs Wilkening Architekten

INTERIOR DESIGN 4./5. FLOOR

JWA Berlin

PROJECT DIRECTOR

Frithjof Meissner

PROJECT TEAM

Christoph Seibt, Thomas Tuturea,
Alexa Bartsch, Michael Ahmed Abd Alla, Lukas Georg Wieser, Stefanie Lennartz

VOLUME OF CONSTRUCTION

Net floor area: 2.700 m2
Gross floor area (GFA): 3.500 m2

STRUCTURAL ENGINEERING

fd-ingenieure, Berlin

MEP

Innius GTD, Dresden

CONCRETE WORKS

Hentschke Bau GmbH, Bautzen

CLIENT

Konzentration GmbH, Berlin

 
 
 

Half parking area, half flowering urban field – this was the appearance of the Packhof (stockyard) site in the old city centre of Dresden for a long time. For years the derelict yet prime-location piece of land was earmarked to become an art district, as a contemporary-progressive counterpart to the historical and reconstructed buildings of the city centre. But the development of the Packhof site stagnated, while subplots continued to be sold off.

Konzentration GmbH, an in-house SPD company, purchased a parcel of land from a Munich investor in 2015 and commissioned JWA with the planning of the Herbert-Wehner-Haus, which in the meantime has been handed over to the occupants. The first cornerstone of the new neighbourhood is home to the Herbert and Greta Wehner Foundation, the Saxony Workers’ Welfare Association and the Saxony branch of the SPD. On the ground floor, which is jointly used, is a public area with rooms for events and exhibitions.

“Unity in Diversity” is the axiom that underlies all the architectural thinking for this cooperative building venture, its members focused together on the public common good. With its exposed-concrete structure and the precisely set load-bearing framework, the building provides a setting for individual locations on each storey. In interaction with the occupancies, the structure and the material create varying atmospheres and fuse them into a single architectural entity.

This play of rules and interpretations is rounded off by the facade (designed by Hinrichs Wilkening Architekten, Berlin). The precast concrete elements, with an inner and an outer shell of exposed concrete, were industrially prefabricated, set on-site and then grouted together. The inner shell corresponds with the exposed concrete of the structural framework, which was executed in cast-in-situ concrete. Finished with reddish aggregate on the outermost layer, the hue of the building can be read as a reference to the political roots and objectives of the users, while the final sandblasting of the concrete facade reinforces the hand-made character of the building.

Following the 2020 revision of the project-based zoning plan, the originally envisioned adjoining art district will now be replaced by a large administration complex of the Free State of Saxony. The Herbert-Wehner-Haus is ready for its new neighbours.

Text provided by the architect

THE TREE MAG – The Fruits of Ideas