THE TREE

MAG

Cherry Tree House by SOA Architekti

ARCHITECT:

SOA Architekti

PHOTO:

Alex Shoots Buildings

YEAR:

2021

LOCATION:

Dědina, Prague 6, Czech Republic

 

The reconstruction of a terrace house for the needs and comfortable urban living with the current standards for a family. The same terrace house design repeats in a few streets, using pseudo-mansard roofs, partial prefabrication, and materials from the early 1990s.

The terrain difference was used to the advantage in the original design. The street-level floor with small windows disappeared into the terrain. The entrance part of the house reminded a poorly lit basement. Fortunately, the end position of the terraced housing has a small garden with mature trees. The garden was difficult to access from the house due to the height difference. In addition, the main rooms were oriented in the direction of the sun but facing the street. The internal layout corresponded to the division of the house into separate apartments on each floor with a common entrance. Low clear height in the interior (2,5 m) defined its atmosphere.

The adaptation, therefore, required the unification of the house into a whole for the needs of one family. The staircase became the center of the layout.
The service function of the ground floor remained unchanged. It transforms into a proper ground floor with maximum daylight. The newly added window into the entrance hall allows a view even from the staircase. The extension of the house runs deeper under the terrain and at the level of the garden, it is covered by a terrace. It hosts a home fitness. The use of different construction is showcased in exposed concrete.

On the first floor, the individual rooms surround the central staircase creating an interconnected space. The visual connections and the views to the garden became an important element of the design. A large sliding door connects the living room with the garden. Clearance and height change of the floor helped the direct connection to the terrain level of the garden. Due to the increased height of the room, the entire floor became more dynamic.
The top floor accommodates bedrooms accessible from a small walkway around the staircase. The master bedroom has a private dressing room and bathroom. The previously planned study room changed during the construction into an additional bedroom.

The exterior division of the house is based on the uniform shape of the original mansard. The facade cladding made of fiber-cement boards transitions to the roof. Oak windows with frameless glazing are optically connected with the edge of the roof. The roof cladding integrates a retractable sunblind that covers the entire terrace area in the garden.
The small garden was enough to satisfy all the requirements for the current use. The interior views define its composition. Despite demanding changes in the garden, the old cherry tree remained its dominant feature. A few weeks after moving in, the whole family harvested cherries.

Text provided by Architect

THE TREE MAG – The Fruits of Ideas