THE TREE

MAG

Central Park II by studiofour

ARCHITECT:

studiofour

PHOTO:

Shannon McGrath

YEAR:

2020

LOCATION:

Australia

 

An adaptive approach to the restoration and addition to an existing Federation home provides an alternate methodology to a heritage project. Rather than responding with a distinct language between the old and new, the design bleeds both building fabrics so all spaces are fluid, permeable, and highly connective.
The design brief was to take cues from the existing craftsmanship and pattern language of the existing Federation home, using these elements to inform the design response; not only in the building form and proportions of the new addition, but in the materiality and detailing used throughout.

In lieu of the traditional approach to maintain period rooms intact, with the addition of a large open-plan space to the rear, this project provides a cohesive solution that ensures all areas of the home are open, light filled and connected.
All communal living spaces, spanning between both old and new building fabrics, were opened up and made permeable. Not only does this provide functional benefits of connected spaces for various entertaining situations, but every space is afforded maximum natural light, fresh air and landscape aspect.

Both existing and new areas of the house benefit from a sense of connection; through colour, texture and material choice. These details extend to the selection of artwork, pieces with black edging adjacent the black stained glass, concrete sculptures alongside the concrete bagged finish to the existing brickwork, and bath linen with grey stitching sitting against the patterned floor tiles highlighted with grey grout.

Text provided by Architect

THE TREE MAG – The Fruits of Ideas