THE TREE

MAG

Casa no Cercal by Atelier Data

ARCHITECT:

Atelier Data

PHOTO:
 

Richard John Seymour

YEAR:

2019

LOCATION:

Cercal, Alentejo, Portugal

LINKS:
 
 

TIME, SPACE AND PLACE

In Cercal House time and space are not separate dimensions but rather interdependent.
There is the time that corresponds to the cycles of nature, the time of who inhabits the place and there is the space that is shaped and influenced by it.

Alentejo – the place where the house is located – is also a challenge. As Miguel Torga says, Alentejo represents “the maximum and the minimum we can aspire to: the wilderness of an infinite dream and the reality of an exhausted soil.”1

The Cercal House is thus a proposal that explores the possibilities of a new time and space in a place also marked and altered by the novelty of the house, wishing ultimately to build a renewed commitment between man and landscape.

INTERVENTION STRATEGY

Located on a terrain whose halfpipe morphology is motivated by a water line that crosses it, the house is implanted in one of the slopes that the river divides, next to the remains of an old construction.

The search for the right position and solar orientation, in parallel with a volumetry that searches for a skillful dialogue with the slope and also the pursuit of the best visual horizon, synthesize the main intervention strategy guidelines.

Text provided by the architect

THE TREE MAG – The Fruits of Ideas