THE TREE

MAG

BLF Headquarters by Piuarch

BLF Headquarters by Piuarch

BLF Headquarters by Piuarch

AUTHOR:

Piuarch

PHOTOS:

Piuarch

YEAR:

2016

LOCATION:

Beirut, Lebanon

LINKS:

Piuarch

This project by Piuarch for the new headquarters of the Banque Lebanon Française in Beirut is based on a strong idea. In other words, to consider part of the building as a continuation of the neighborhood that houses it and to do this a “vertical road” was built that winds through the greenery and reserves many views overlooking the city.
The office building in opposition to the concepts of the past is no longer an enclave but a physical continuation of the city destined to aggregate its inhabitants.

Piuarch – BLF Headquarters

A building 120 metres tall looking onto the centre of Beirut, a sheltered garden opening onto the Mar Mikhaël neighbourhood: the interpenetration of these two elements informs the design for the new Banque Libano-Française headquarters. The BLF project seeks to openly address and embrace all factors and contradictions associated with its setting, the new BLF headquarters will dialogue with its setting while asserting its own autonomous identity. The stairs of Mar Mikhaël become a green public space that unwinds vertically like a ribbon to become the interface between the city and the bank. The design of the volumes makes a number of references to the development of the city, the building envelope is characterized as a staggered stack of blocks. Lamellae are mounted on the façades to protect the glass shell beneath. Their arrangement and variable geometry give the façades a vibrant quality

Piuarch – BLF Headquarters

The stairs of Mar Mikhaël become a green public space that unwinds vertically like a ribbon to become the interface between the city and the bank. The building shape refers to the evolution of Beirut, the different heights of the volumes refer to the historical, modern and contemporary city.
The tower, with 27 aboveground floors, has an east-west longitudinal orientation. The building’s vertical profile is characterized by staggered volumes of changing dimension. The perennial climbing vegetation covering the entire west side makes the building immediately recognizable to those arriving from the city centre.
The public areas at the base of the tower are accessible from the outside and allow the bank to open to the city. The atrium is characterized by a grand spiral staircase and green areas.

Piuarch – BLF Headquarters
[lab_divider title=”LATEST ARTICLES”][lab_portfolio_items category_filter=”no” columns=”3″ portfolio_query=”size:9|order_by:date|post_type:,portfolio|tax_query:1358,1186,1188,1170″]

THE TREE MAG – The Fruits of Ideas