THE TREE

MAG

Ardmore House by Kwong Von Glinow

ARCHITECT:

Kwong Von Glinow

PHOTO:
 

James Florio Photography

YEAR:

2020

 

For this house bordering an alleyway on a traditional Chicago lot, Kwong Von Glinow flips the traditional residential section, arraying bedrooms on the first floor and living spaces on the second. This approach supports contemporary ways of living, emphasizing communal areas, interconnectivity, and flexible live-work spaces that receive ample natural light and engage the surrounding urban context.
A curved double-height atrium runs lengthwise from front to back doors, creating an interior courtyard that vertically connects the common areas on the first and second floors. Defined by a large picture window and a curving wall, the courtyard offers an informal multi-purpose area where residents can relax and their children can play.

The design of the home balances privacy and openness on the urban site. Off the courtyard’s curving inner wall lie all of the home’s bedrooms, pushed away from the alleyway towards the neighboring lot. The two bedrooms nearer the front of the house have windows that look toward the neighbor’s Chicago brick wall, providing privacy from the view of the street and neighbors. The primary bedroom suite is located at the back of the home, overlooking a private garden.

A stair tucked behind the courtyard’s curving wall leads to the second floor. The open plan is organized around four trusses that support the house’s Chicago balloon frame. These trusses distinguish five areas set around the curve of the balustrade: the kitchen, the island, the dining room, the powder room, and the living room. Throughout, a restrained colors and materials palette—white walls and white oak wood floors, trusses, and furnishing—draws attention to the qualities of the spaces themselves. All of the shared and public spaces on the second floor are oriented towards a ribbon window that spans the length of the interior courtyard. The 56-foot-long window floods the home with natural light and opens panoramic views that capture the fullness of the surrounding neighborhood: century-old trees, the back balconies and fire-escapes of neighboring buildings, and street lamps with their meandering cabling.

The exterior of the home engages the neighborhood’s traditional vernacular style while reflecting the organization of the interior spaces. The design shifts the facade hierarchy from the street to the alleyway, the most urban of the contexts. The street-facing facade has a row of half-height ribbon windows along the second floor and a single door on the first level, maintaining privacy for the front bedroom. On the alleyway side, floor-to-ceiling windows on the second floor and a large picture window facing out to the alleyway from the interior courtyard open the interiors to the urban surroundings.

The exterior materials approach emphasizes the sectional flip and lends visual rhythm to the monolithic building. The house sits atop a concrete base with a dual-color Accoya wood rain screen system. The bottom half of the first level is clad in grey wood, while black wood lines the top half of the first level and all of the second.

Text provided by Architect

THE TREE MAG – The Fruits of Ideas